petak, 6. travnja 2012.

Art Rasvjeta

Osnovna uloga rasvjete je omogućiti vidljivost unutarnjih i vanjskih prostora, međutim, razvjeta također velikom dijelom doprinosti estetici, ugođaju, dizajnu i samom izgledu, kako interijera, tako i eksterijera - art rasvjeta. Svima je važno da se osjećamo ugodno u prostoru u kojem boravimo. Jedan od elemenata koji pridonosi doživljaju prostora je rasvjeta. Ona mnogo ovisi o veličini prozora, položaju prostorije u odnosu na sunce, ali i o rasvjetnim tijelima u njoj.

 Rasvjeta ima nekoliko funkcija:

olakšava orijentaciju, omogućava nesmetano korištenje prostorije po noći, naglašava i izdvaja određene dijelove prostorije (ciljana rasvjeta) te doprinosi ambijentu pogotovo ako je u nježnim bojama, za što je led rasvjeta idealna jer pretvara električnu energiju direktno u svjetlost (bez toplinskog efekta).

Pravilna rasvjeta, pogotovo radnih prostorija i ureda, omogućuje lakše, točnije i brže opažanje koje je potrebno za obavljanje zadaće uz što manji zamar očiju. Ukoliko rasvjeta nije dobro postavljena ili je neodgovarajuća, ona uzrokuje smetenje te povećava napor vida što može uzrokovati glavobolju, umor oka i sl.

Prirodna svjetla spadaju u najprikladniju rasvjetu za koju je potrebno izraditi prozore određenih dimenzija, ali i voditi računa o njihovom smještaju i postavljanju. Stakleni krovovi znaju biti rješenje za povećanje prirodnog svjetla u velikim prostorijama. Pri tome treba voditi računa da se izbjegne blještanje i izravno sunčevo svjetlo. Također, led trake mogu biti idealno rješenje za prostore, posebno u domovima, za dvostruku namjenu: dekorativnu i svjetlostnu ted a bi se istaknuo određeni dio prostora i sl.

Ukoliko se poslovi obavljaju u uvjetima i lokacijama gdje nema dovoljno prirodnog svjetla tj. nema prirodnog svjetla dovoljne jakosti, postavlja se umjetna rasvjeta. Pri postavljanju umjetne rasvjete također treba voditi računa da se proctor ispuni svjetlom ravnomjerno, bez blještanja, titranja i zasjenjenih mjesta koja u određenim situacijama mogu biti opasna.

Također je vrlo važan i izbor žarulja jer tamnije nijanse zidova upijaju, a svjetlije reflektiraju svjetlost. Općenito, boje mijenjaju nijanse pod različitim vrstama izvora svjetlosti. Danas se sve više koriste led žarulje koje su dužeg vijeka trajanja i koje električnu energiju pretvaraju direktno u svjetlosnu – one su idealno rješenje za većinu profesionalnih osvjetljenja.

Nema komentara:

Objavi komentar